PEGI oznake – što kao influencer moram znati?

PEGI_vijest

Paneuropski sustav informacija o igricama (PEGI) uspostavljen je kako bi pomogao roditeljima u donošenju informiranih odluka o kupnji računalnih igara. Pokrenut je u proljeće 2003. godine i zamijenio je brojne nacionalne sustave ocjenjivanja s jedinstvenim sustavom koji se sada koristi u više od 35 zemalja u Europi.

Dobne ocjene su sustavi koji se koriste kako bi se osiguralo da zabavni sadržaji, kao što su igre, ali i filmovi, TV emisije ili mobilne aplikacije, budu jasno označeni preporukom za minimalnu dob na temelju sadržaja koji imaju.

Sigurno vam kroz glavu prolazi – pa ovo je sustav koji je namijenjen prvenstveno roditeljima, zašto ja o tome trebam nešto znati?

Ove dobne ocjene pružaju smjernice potrošačima, posebno roditeljima, kako bi im pomogli da odluče hoće li ili neće kupiti određeni proizvod/video igru za dijete.

Ukoliko promovirate određenu videoigru ili ju i sami igrate – provjerite koji dobnu ocjenu ona ima i to jasno komunicirajte na svojem kanalu! Na taj način promičete odgovorno ponašanje u online svijetu, odgovorno igranje videoigara, primjer ste djeci te pokazujete da potičete i pratite napore stručnjaka koji se brinu o sigurnosti djece na internetu.

Savjeti za djecu i mlade koje možete komunicirati na svojim kanalima:

  • Loše ponašanje, nepristojan govor ili varanje NISU u redu! Potičite djecu i mlade da takve igrače prijavljuju platformi i o tome obavijeste svoje roditelje.
  • Potičite djecu da obavijeste svoje roditelje ako naiđu na bilo kakve informacije zbog kojih se ne osjećaju ugodno. To može uključivati slike, video ili audio zapise te tekstualne poruke.
  • Komunicirajte djeci da ne otkrivaju osobne podatke kao što su kućna adresa, adresa e-pošte, telefonski broj, zaporke, fotografije, a niti jednostavne stvari poput dnevne rutine, imena škole ili hobija.
  • Govorite djeci da NNIKADA ne pristaju na sastanak s nekim koga susrećete na mreži bez prethodnog savjetovanja s roditeljima.

Izvor: https://pegi.info/hr